Adli Bilişim Uzmanlığı Kursunda çeşitli yazılım ve donanımları kullanarak dijital ortamda işlenen suçları veya ihlalleri aydınlatmak amacıyla kanıtları toplama, inceleme, analiz etme ve raporlama işlemleri konusunda ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Adli Bilişim Eğitiminde dijital kanıtların mahkemede kabul edilebilirliğini sağlamaya yönelik temel adli bilişim prosedürlerinin yanı sıra yasal ve etik çıkarımlar hakkında bilgi edineceksiniz. Ayrıca farklı dosya sistemlerine sahip Unix / Linux ve Windows sistemlerinde adli bilişim araştırmasının nasıl gerçekleştirileceğini öğreneceksiniz. Kursta teorik bilgilerin yanında adli bilişimde kullanılan güncel donanım ve yazılımların nasıl kullanıldığını laboratuvar ortamında gerçek cihazlar üzerinde uygulamalı olarak öğreneceksiniz.
Kurs sonunda alacağınız Üniversite Onaylı Adli Bilişim Uzmanlığı Sertifikası ile bu alandaki bilgi ve becerilerinizi belgelendirmiş olacaksınız. Kurs sonunda alacağınız sertifika ile kamu veya özel sektördeki iş ilanlarına başvuralabilirsiniz. Bunun yanında kendi işletmenizi kurarak bu alanda faaliyet gösterebilirsiniz. Son olarak Adli Bilişim Uzmanlığı Sertifikasına sahip kişiler Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığına başvurarak bilirkişi olabilirler.
Neden Vektörel Bilişim?
Adalet Bakanlığı Bilirkişililik Daire Başkanlığı | Bilirkişilik Başvuru Şartları (Madde 38)
Adalet Bakanlğı Bilirkişilik Daire Başkanlığı | Alt Uzmanlık Alanları.pdf
Eğitim süresi 60 saattir. Eğitimlerimiz laboratuvar ortamında güncel araçlar kullanılarak teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.
Bu eğitime mesleğiniz ne olursa olsun katılabilirsiniz. Genellikle Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimini;
meslek gruplarında çalışanlar tercih etmektedirler. Ancak kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimlerine katılabilir. Sertifikasını alarak Adli Bilişim Uzmanı olabilir. Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığına başvuru yapıp adli bilişim alt programında bilirkişi olabilirler.
Bu eğitime katılmak için temel bilgisayar kullanımına sahip olmak gerekir.
Adli Bilişim Uzmanı Sertifikası için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir kurumdan eğitim alınması şartı vardır.Ardından kurumdan kurs sonunda alınan sertifika kişinin Adli Bilişim Uzmanı olmasını sağlar.
Adli Bilişim Uzmanları adliyeden dosya başına 15.000 TL alabilirler. Bunun dışında bir kurumda adli bilişim uzmanı olarak çalışılırsa net 20.000 TL ve üzerinde maaş alırlar.
Adli bilişim uzmanlığı, bir kişinin hem bilişim teknolojileri hem de hukuk alanında uzmanlaşması gerektiren bir alandır. Adli bilişim uzmanları, genellikle hukuk firmaları, hükümet kurumları, siber güvenlik firmaları veya özel danışmanlık firmalarında çalışırlar.
Bir adli bilişim uzmanı olmak için, öncelikle ilgili bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekmektedir. Bu alanda, bilişim teknolojileri, bilgisayar bilimleri, elektronik mühendisliği veya hukuk gibi alanlarda eğitim alınabilir. Ayrıca adli bilişim sertifikaları, teknik becerileri ve adli süreçleri anlamak için gerekli olan hukuki bilgileri kanıtlamak açısından faydalıdır.
Adli bilişim uzmanları, olay yeri inceleme, dijital delillerin toplanması, veri kurtarma, dijital güvenlik analizi, veri analizi, dijital kimlik doğrulama ve diğer benzer görevleri yerine getirmek için bilgisayar ve diğer dijital cihazları kullanırlar. Ayrıca, mahkeme süreçlerinde bilirkişilik yapmak, uzman görüşü bildirmek ve hukuki süreçlere yardımcı olmak gibi görevleri de yerine getirirler. Özetle, adli bilişim uzmanı olmak için, bilişim teknolojileri ve hukuk alanında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmak gerekmektedir.